Artikelen:
Telescoop geschiedenis

De allereerste verrekijker/telescoop werd gemaakt door een Britse wiskundige, waarvan de naam ontbreekt, en ook in de vergetelheid raakte, dit was rond 1568.

De eerste algemeen bekende persoon die de stempel van ontdekker heeft is Hans Lippershey (1570-1619) een Nederlander die in 1608 deze ontdekking patenteerde, echter was hij een buurman van Hans Jansen en Zacharias Jansen die brillenmakers waren,Zacharias Jansen schijnt de eerste Nederlander te zijn geweest, die in 1604 een verrekijker heeft gemaakt, mogelijk naar het model van een Italiaans werkman uit de glasfabriek van Govert van der Haghen, die in 1581 de oudste glasfabriek van de noordelijke Nederlanden oprichtte.

De volgende in de rij is Galileo Galilei (1564-1642)die in 1609, deze verrekijker verbeterde tot een sterrenkijker.Hij heeft er vele beroemde ontdekkingen mee gedaan, waaronder het ringen stelsel van saturnus.

Nicolaus Kepler (1571-1630) de Duitse astronoom verbeterde de uitvinding van zijn zeer gewaardeerde collega Galilei, en zorgde ervoor dat men het beeld rechtop kon bekijken

De Brit Isaak Newton (1642-1727) ontwikkelde in 1671 een verbeterde versie van de spiegeltelescoop. Dit stelde hem in staat met een kortere buis een scherper beeld te krijgen. Het beeld dat op een parabolische spiegel valt, wordt teruggekaatst en nabij het brandpunt van die spiegel met behulp van een hulp spiegeltje buiten de kijkerbuis gebracht. Zijn telescoop werd het basismodel voor de gigantische telescopen die tegenwoordig gebruikt worden.

De nederlanders Christiaan Huygens (1629-1695) en zijn oudere broer Constantijn (1628-1697) slepen lenzen voor telescopen, die tot de beste van hun tijd gerekend werden. . Huygens is vooral bekend geworden voor zijn theorieën dat licht bestaat uit golven, en daarmee bezat hij de mogelijkheid om lenzen te slijpen met een langere brandpunt-afstand die een grotere vergroting mogelijk maken. (1655)Tevens was hij de ontdekker van de maan titan van saturnus.

Dit zijn de echte grootvaders van de telescoop daarna zijn er nog ontelbare mensen geweest die de een en andere verandering aanbrachten maar de basis was gelegd.

Enkele opvolgers wil ik echter toch even noemen.

De klassieke Cassegrain, In verhouding tot zijn effectieve brandpuntsafstand kort van bouw.

De Kutter, ook wel Schiefspiegler genoemd

De Ritchey-Chrétien, Een van de moderne Cassegrain-afgeleiden.
zoals de Hubble ruimte-telescoop, die dus in de ruimte verblijft en daar door gebrek aan de atmosfeer, haarscherpe foto kan maken over enorme afstanden, en dus erg interessant is en bruikbaar voor de toekomst.

Als astrologe ben ik daarmee zeer in mijn nopjes.


Sandra van Loveren


<< Terug